Očarený protisvetlom

16.10.2009

       Keďže som zatiaľ fotograf amatér a začiatočník, nikdy som neskúšal experimentovať s protisvetlom. No tento rok som sa na prelome augusta a septembra vybral do blízkej rezervácie s úmyslom trochu sa pohrať s týmto žánrom. Našiel som veľmi vhodný objekt zaujímavých tráv, rozprestierajúcih sa na ploche sotva 150 m štvorcových.

            Na túto lokalitu som sa vybral dvakrát. Prvýkrát to bolo  podvečer a druhýkrát zavčas rána. Z mojej skúsenosti sa mi potvrdilo pravidlo, že najlepšie svetlo na fotenie a obzvlášť v protisvetle je buď pred západom slnka alebo pri jeho východe. Dôležité je tiež, aby bol objektív ale i čip podľa možnosti čo najčistejši a bez nejakých vád. Každá aj tá najmenšia špinka vám môže spôsobiť nepríjemné fľaky a odrazy na fotke. Dobré je mať so sebou statív, ale nie je to nutnosť, kedže množstvo svetla bude neúrekom. Za zmienku stoja aj poveternostné podmienky. Veľmi tažko sa pracuje, ak fúka vietor. Potom treba asi skôr nájsť ,,pevnejší´´ objekt, prípadne prísť inokedy. Veľmi vhodné sú chladné jesenné rána, kedy sa nám vytvorí rosa, ktorá umocní celkový vzhľad fotografie.

            Počas samotného fotografovania je potrebné experimentovať. Ako s clonou, tak s uhlom fotenie voči objektu, ale tiež, čo je veľmi dôležité, aj voči slnku. Treba násť optimálny pomer medzi oboma týmito aspektami, aby ste boli spokojní aj vy aj divák. Mne osobne sa viac osvedčilo, keď nebolo v zábere slnko, prípadne veľa prežiarenej oblohy.

            Ale dosť bolo slov, poďme k výsledkom. Nech sa páči.

 

 

 

             Ako prvý objekt som si zobral tieto trávy s ,,klasickým´´  tvarom trávového stebla.

 

 

 

 

 

         Druhý objekt, čo mi vyrazil dych, boli tieto trávy. Doslova ma fascinovali svojím zaujímavým vzhľadom. Nikde inde som nevidel nič podobné. Vypadali, ako keby mali trvalu.

 

 

        Snaži som sa ich  zobrať aj zo širšieho pohľadu. Zachytiť ich ako celok v priestore makro objektivom.

 

 

 

 

         Zaujímavé pomotanie klasov a stebiel, skoro akoby to spravil niekto naschval. Takýchto klbiek som nachádzal viacero. Vôbec neviem, ako to može vznikať, či si to vytvára, samotná rastlina, či poveternostné podmienky alebo nejaký živočích.

 

 

 

         A nakoniec, ako sa na správneho makrofotografa patrí, som zväčnil detail kudŕn, ktoré vyrastali na steblách.

 

 

          

            Dúfam, že sa vám to páčilo. Prajem veľa tvorivej fantázie pri experimentovaní a dobré svetlo. A keď nám opäť výjde slnko hor sa do terénu.

 

Autor: Matej Žiak

 

Komentáre (3)
Späť na články