Vločkový koktail

12.02.2011

    Tohtoročná zima svojimi výkyvmi  je bláznivá ako miešané hawaiské koktaily. Raz je mráz, že až okná praskajú, potom napadne meter snehu  a o dva dni sa všetko roztopí a máme pocit, že je tu jar . Aj napriek tomuto teenedžerskému správaniu pani zimy môžem konštatovať, že jej šéfkuchárske  zručnosti sú delikátne a jej kulinárstvo nepozná konca kraja. Pozývam vás nahliadnuť spolu so mnou do jej kuchárskej knihy, z ktorej zrealizujeme dva recepty.

    Hlavnou surovinou, ktorú budeme dnes pripravovať na stôl pre milovníkov zimy je snehová vločka. Snehovú vločku je najlepšie zadovážiť si čerstvú, nie staršiu ako pár hodín. Najkvalitnejším distribútorom na slovenskom trhu je zimná mrakmi zatiahnutá obloha, ktorej sa nevyrovná žiaden americký prístroj na výrobu vločiek. Keďže slovenská obloha produkuje vysokú škálu vločiek rôznej akosti, pre nás fotokuchárov je treba vedieť, kedy ísť na nákup. Z pravidla to bývajú dni, keď teplota klesne aspoň pod mínus 8 °C, no tie najkvalitnejšie kusy sa dajú zohnať až pri teplote okolo 15 °C pod nulou. Vtedy sú krásne veľké a majstrovsky vytvarované. Dôležitá je tiež hustota, akou obloha zásobuje klientelu. Odporúča sa vyhliadnuť si vločky počas slabého jemného až utíchajúceho sneženia. Vtedy je väčšia istota, že sa nám neznehodnotia v spoločných v zhlukoch.

    Teraz prejdime k miestu práce. Oba recepty budeme pripravovať v dobre vetranom, pod holým nebom chladenom priestore, pri mínusovej teplote. A kde nájsť takúto kuchyňu? V tomto nám vločky uľahčia prácu. Vďaka svojej veľkosti nikto ani netuší, či ste si pripravovaný vločkový steak či koktail ukuchtili doma na balkóne, vonku medzi panelákmi alebo v 1200 metrovej nadmorskej výške vo voľnej prírode. Závisí to už len na Vás a vašej chuti. Pozor, je veľmi dôležité, aby sme na pripravovanú vločku ani len nenadýchali vlastným dychom, či zbytočne neohriali našou blízkou prítomnosťou. Roztopená vločka je väčšinou nejedlá a vyžaduje si veľa kuchárskej fantázie, aby sa z nej aspoň niečo zachránilo.


Pri nastavovaní techniky a vločky som si nedopatrením nadýchal pod objektív. Výsledkom bola topiaca sa vločka, ktorá pri trochu fantázie pripomína medúzu.
2,0s, F14, ISO 400, f=100,00mm, blesk nie, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro + reverzne Canon EF 50mm f/1,8 II, Kenko medzikrúžky 36 a 20 mm



    Teraz sa dostávame k časti receptu, ktorá, si myslím, zaujíma najviac fotokuchárov - a tou sú kuchynské náčinia. Jedlá z vločiek nie je jednoduché pripraviť, vyžaduje si to nie len dobrú zručnosť, ale aj niektoré špecifické potreby. Väčšina vločiek je menšia ako 0,5 cm. Klasické makro vybavenie so zväčšením 1:1 nám nestačí na to, aby sme mohli vločkou zaplniť celý tanier (snímač). Ak nepatríte k tým šťastlivcom, ktorí vlastnia objektív Canon MP E-65, tak budete potrebovať trochu upraviť vaše varešky. Aspoň tak, aby dokázali porciu naservírovať 4:1. Možností je hneď niekoľko. Najjednoduchším no nie moc pohodlným kastrólom môže byť sada niekoľkých medzikrúžkov. Upozorňujem však, že sada troch je málo (ak beriem do úvahy klasické rozšírené sady 12, 20, 36 mm). Trochu lepšie "nádobíčko" je použitie makro mechov, ktoré sa dajú kúpiť na internete už od 20 EUR. Túto možnosť je tiež možné zkombinovať aj s medzikrúžkami. A poslednou najosvedčenejšou metódou je reverzne nasadený objektív možnosťou kombinácie medzikrúžkov a ďalšieho objektívu. Ja som pi príprave chutných jedál z vločiek použil zostavu 12+20+36 mm Kenko medzikrúžkov, na to som nasadil môj Canon 100 mm 2,8f macro USM a na tento objektív som cez redukčný krúžok reverzne pripevnil 58 mm 2f Helios objektív zo Zenitu. Výsledok môžete ochutnať za chvíľku. K tomuto kuchynskému riadu budete potrebovať dobrý pevný statív, káblovú spúšť a aspoň jeden externý blesk. Pri varení nám môžu byť dobrými pomocníkmi makro sánky a živý náhľad vo fotoaparáte. No nie sú však podmienkou. Svetlo nášmu jedlu dodávame externým bleskom. Interný blesk, ak nepoužijete nejaký špeciálny predlžovač záblesku, je nepoužiteľný. Externé blesky alebo sadu bleskov je potrebné dať mimo fotoaparát, bližšie k variacej sa vločke, a to buď cez predlžovací kábel alebo odpaľovače, prípadne, ak vlastníte aparát so zabudovaným odpaľovaním, tak máte o starosť menej.

    Potrebné veci na prípravu zimných fotojedál už máme nachystané a teraz môžeme prejsť konečne k samotnej príprave dvoch vynikajúcich vločkových jedál.

    Prvým receptom sú samostatné vločkové steaky. Vločku si treba chytiť na čierny, dobre vymrznutý kartón a jemným skutočne veľmi jemným štetčekom hodiť na panvicu. Panvicou v našom prípade je podložné mikroskopické sklíčko, ktoré je tiež potrebné pred varením vychladiť. Takto nám môžu vzniknúť rôzne steaky podľa vôle šéfkuchára, ktorý si sám vyberá jednotlivé vločky, tak ako sa mu páči. Pod panvicu môžeme podľa chuti vkladať rôzne farebné pozadia.

Vločka, Slovensko, Autor: Matej Žiak, január 2010, 0,5 s, F16, ISO 500, f=100,00mm, blesk nie, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro + reverzne Canon EF 50mm f/1,8 II, Kenko medzikrúžky 36 a 20 mm

Vločka, Slovensko, Autor: Matej Žiak, január 2010, 1,3 s, F14, ISO 400, f=100,00mm, blesk nie, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro + reverzne Canon EF 50mm f/1,8 II, Kenko medzikrúžky 36 a 20 mm

Vločka, Slovensko, Autor: Matej Žiak, január 2010, 2,5 s, F20, ISO 500, f=100,00mm, blesk nie, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro + reverzne Canon EF 50mm f/1,8 II, Kenko medzikrúžky 36 a 20 mm


    Druhým, pre mňa osobne chutnejším jedlom, je vločkový koktail na prírodno. Kuchár nemá až takú možnosť výberu jednotlivých vločiek, za to obloha okolo hlavného jedla je lákavejšia, prirodzenejšia a stráviteľnejšia. Kuchár by nemal zasahovať do usporiadania vločiek, pretože sa to môže vypomstiť a nádherný zhluk vločiek mu padne k nohám a rozbije sa. Vločky do koktailu môžeme, ak je priaznivé počasie, hľadať takmer všade - na zasnežených krtincoch, tráve, na konároch stromov alebo na zábradlí.


Vločkový koktail, Slovensko, Január 2011, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 8,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2 + 36, 20, 12 mm medzikrúžky



    Dnešný prvý koktial som vám pripravil z vločiek zachytených na konároch  tuje v jej ihličí. Celkový vzhľad nápoja nabral príjemnú zelenkavú farbu.

Vločkový koktail, Slovensko, Január 2011, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 8,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2 + 36, 20, 12 mm medzikrúžky

V chvojinke, Slovensko, Január 2011, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 8,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2 + 36, 20, 12 mm medzikrúžky

Vločka v ihličí, Slovensko, Január 2011, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 8,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2 + 36, 20, 12 mm medzikrúžky

Zasnežená, Slovensko, Január 2011, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 8,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2 + 36, 20, 12 mm medzikrúžky




    Druhý koktail - moja tohtoročná špecialita, na ktorú som veľmi hrdý, je zachytená vločka na kryštále námrazy, ktorý vznikol na bukovom konáriku.

Zachytená vločka, Slovensko, December 2010, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 9,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2

Zachytená vločka II., Zachytená vločka, Slovensko, December 2010, Autor: Matej Žiak, 1/125s, F 9,0, ISO 250, f= 100,00mm, blesk áno, Canon 40D, objektív: Canon EF 100mm f/2.8 macro+ reverzne Helios 58mm f /2



Prajem Vám dobrú chuť a veľa kulinárskych zážitkov! Meteorológovia zase ohlasujú od budúceho týždňa sneženie.

Autor: Matej Žiak

Komentáre (8)
Späť na články