Makro - západy slnka

27.10.2009

        Tento rok som si povedal, že by som si rád spravil sériu fotografií so západom slnka, ale stále v kategórii makro.

       Na úvod by som sa rád podelil s niektorými postrehmi a radami. Čo sa týka počasia, ak je znížená viditeľnosť alebo zvýšná oblačnosť, zo západu nebude toho veľa. Odporúčam miesto na fotenie nejaké vyvýšeniny, kopce a podobne, kde neprekáža žiadna vegetácia, prípadne iné veľké objekty v pozadí. Nie tak, ako tomu bolo pri fotení vážky. Fotenie mi komplikoval blízky les a v pozadí stĺpy elektrického napätia. No a väčinu vecí, o ktorých som písal v predchádzajúcom článku o protisvetle, treba dodržať ešte vo zvýšenej miere aj pri fotení západov. Obzvlášť, čo sa týka čistoty fototechniky. Na koniec treba dodať ešte jedno veľké UPOZORNENIE. Dávajte si pozor, ak mierite objektívom dlho do slnka. Najmäpri dlhších ohniskách. Mne sa tak podarilo vypáliť malú dierku do plástu pri bajonete aparátu. Našťastie to nebolo nič dôležité. Aby ste sa tomu vyhli, treba spraviť fotku čo najrýchlejšie, prípadne použiť PL filter.

        Sezóna je už viac-menej na konci. Hmyz je čím ďalej ojedinelejší, tak Vám ponúkam zostavenú celú sériu.

                   

                     Najväčiu námahu z celej série mi robila táto fotka. Dostať vážku dostatočne blízko pred objektív a slnko za vážku. Vedel som, čo chcem, len som to nevedel zkĺbiť. Väčšinou fotím vážky ráno, vtedy sa mi zdajú najpokojnejšie. Aj pred západom slnka ich aktivita poklesne, ale nie tak, že by mi to vyhovovalo. Navyše aj svetlo znižuje svoju ,, aktivitu´´. Kvôli tomuto motívu som behal celý týžden von, až na posledný raz sa mi to podarilo. Ozaj, viete o aký druk vážky ide? Asi nie, tak vám to prezradím: Vážka pestrá (Sympetrum striolatum). V galérii môžete nájsť presne tohoto istého jedinca z predu.

                   

                     Slnko už začinalo zapadať, keď som končil s fotením modliviek a vtedy mi ešte napadlo skúsiť to so západom. Doma, keď som si prezeral zábery, skrsla práve tá myšlienka urobiť celú sériu podobných fotiek.

                     

                    Doplnil som makrozápady živočichov o tento motív. S koníkmi to tiež nebolo jednoduché. Hádam všetci viete ako sa pohybujú. A k tomu sú aj pomerne malé, v porovnaním s modlivkami alebo vážkami.

                      A sériu uzatváram už len takými chuťovečkami z hrania sa so starými a uschnutými rastlinami.  Vďačný a nenáročný motív.

         Určite budem chcieť túto zbierku západov budúcu sezónu rozširiť o ďalšie zaujímavé motívy. Snáď sa mi to podarí a neznudím diváka. Už len dožiť dovtedy :). Ak máte niekto nejaké návrhy na tento motív, nehanbite sa ho tu napísať.


Autor: Matej Žiak


Komentáre (2)
Späť na články