Makulienka

24.11.2014

             Cez leto sa mi naskytol zaujímavý a pomerne dlho trvajúci námet. Služobne som bol obzrieť zopár štrkovísk v okolí Turanov, ktoré tu ostali po cestároch. (Mimochodom aj v negatívnych cestárskych aktivitách sa dajú nájsť niektoré pozitíva, napríklad nové mokraďné biotopy :).) Nešlo ani tak o fotografovanie výnimočného druhu, ale o scenériu, ktorú som našiel. Samčeka šidielka ploskonohého (Platycnemis pennipes) sediaca na vlčom maku. Počasie mi celkom prialo - slnečné ráno sa mierne zatiahlo oblakmi a šidielkam tak klesla aktivita.

1/1600s, F4,0, ISO 1250

 

                  Počas dvojhodinového fotografovania vznikla menšia séria záberov, ktorej som sa potešil. Až doma, keď som si prezeral zábery, sa mi v hlave vybavila spomienka na krásnu českú rozprávku od Václava Čvrteka "Maková panenka a motýľ Emanuel". Iste si ju pamätáte. V sediacom šidielku na kvete maku som videl paralelu malého dievčatka, ktoré malo sukničku z lupeňov vlčieho maku a volalo sa Makulienka. Akurát, že motýla som už do záberu nedostal. Nuž chcel som vás len mojimi fotografiami potešiť a spolu s vami si zaspomínať na detské bezstarostné časy v týchto trochu chladných a hmlistých dňoch. Snáď sa vydarilo.

1/2000s, F3,5, ISO 1800

 

               A aby som nebol len sentimentálny a potešil aj začínajúcich fotografov, tak tu napíšem aj zopár riadkov, ako to technicky celé prebiehalo. Všetky fotografie sú robené zo statívu. Vôbec však nie kvôli nedostatku svetla, ale kvôli ostreniu. Ostrenie je klasický problém pri fotografovaní šidielok. Dôležité je mať ostré oko fotografovaného objektu, no môj Canon EF 100mm f/2.8L macro IS USM má s tým pri šidielkach zjavne problém a väčšinou autofokus zaostrí na hruď. Preto automatiku nechávam tak a cez živý náhľad si manuálne zaostrím. Pri tom však vzniká ďalší problém a tým je, že maky sa i v miernom vánku hompálajú sem a tam. Preto som si zastabilizoval stonku vlčieho maku o nožičku statívu pomocou "stabilizátora stonky" (wimberley plamp). No a potom som sa už len cca 2 hodiny hral s kompozíciou a hĺbkou ostrosti... Výsledkom je týchto pár záberov, ktoré som vybral.

1/800s, F3,5, ISO 800

 

1/500s, F5,6, ISO 1250

 

1/250s, F7,1, ISO 1250

 

Autor: Matej Žiak

Komentáre (1)
Späť na články