Kto otvára sezónu orchideí

07.06.2010

Síce sezóna orchideí je už v plnom prúde a začala pred viac ako mesiacom a pól, snáď mi nebudete zazlievať trochu spiatočnícky článok. Fotograf má cez sezónu menej času na úpravu fotografií a aktualizáciu webu, lepšie je ísť von do terénu a zachytávať jedinečné momenty našej krásnej prírody.

           Orchidey pre mňa majú výnimočné miesto medzi rastlinami. A určite nielen pre mňa. Od nepamäti človeka fascinovali svojou pestrosťou farieb, bizarnosťou tvarov a výnimočnosťou rozmnožovania sa  a vývinu, ktoré sú často späté so symbiózou s hubami.
           Kto teda otvára na Slovensku orchideovú sezónu? Sú to tri druhy. Neotinea počerná pravá (Neotinea ustulata subsp. ustulata) a Červenohlav obyčajný (Anacamptis morio) sú čisto lúčne druhy. Vstavač bledý (Orchis pallens) je naopak skôr kroviný až lesný druh.  Všetky tri druhy začínajú kvitnúť  koncom apríla. V literatúre sa uvádza, že Vstavač bledý je prvá kvitnúca orchidea. Z mojich skúseností mám pocit, že skôr kvitnú vyššie spomínané dva lúčne druhy alebo skôr by som tvrdil, že všetky začínajú kvitnúť súčasne. Začiatok kvitnutia dosť ovplyvňuje aj množstvo zrážok a celková závlaha, čo môže spôsobovať rozdielnosť v nástupe kvitnutia. Prvý z nich odkvitá logicky opäť Vstavač bledý niekedy v máji. Neotinea počerná pravá a Červenohlav obyčajný môžu kvitnúť do začiatku júna. Spoločnou vlastnosťou pre všetky tri druhy nie je len ich jarné prvenstvo, ale hlavne to, že ich biotopy výskytu sa nachádzajú na vápencových pôdach.

           Dosť bolo slov, poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy ako sa mi ich podarilo zachytiť.


Ako prvou začnem Neotineou počernou pravou. Je to snáď prvá orchidea, ktorú som pred pár rokmi  v prírode prvýkrát videl naživo. Preto mi prirástla k srdcu.


 

Rastie na svahoch v blízkosti krovín, pasienkoch, lúk. Aj keď sa zdá byť pomerne početná a hojná, patrí medzi najvzácnejšie vstavače u nás. V jej blízkosti často možno nájsť Vstavač trojzubý, s ktorým vytvára rôzne krížené formy.

 


Kedysi najbežnejší druh orchidey na Slovensku Červenohlav obyčajný. V súčasnosti jeho početnosť klesá vplyvom antopickej záťaže. Jeho výskyt je známi takmer zo všetkých kútov Slovenska. Obýva podobné biotopy ako Neotinea ustulata subsp. ustulata.



 


 

 

Vytvára niekoľko farebných variácii. Najčastejšie sú biele a fialovo-ružové. Najzaujímavejšie pre mňa bolo, že tieto farebné formy sa nachádzali v tesnej blízkosti pri sebe.



A posledný medzi prvými je môj prvý tohtoročný nález druhu Vstavač bledý, za ktorý vďačím Jarke R. Ako som už spomínal, obľubuje skôr tienisté miesta v kroví, v lesoch a na ich okrajoch. Výnimočne ho možno nájsť aj na kosených lúkach.

 

 

Tento exemplár som ja osobne našiel vo vysokej tráve v tieni hlohu. V jeho blízkosti boli len ďalšie dva exempláre.


 

S týmito orchideami sa už tento rok s najväčšou pravdepodobnosťou nestretnete. Bude si treba počkať na budúcu jar a vydať sa po stopách prvých jarných orchideí na Slovensku. Snáď som Vás obohatil o nové zaujímavosti zo sveta orchideí a prispel k Vášmu estetickému zážitku z dnešného dňa.


Súvisiace články:

Posledné v sezóne - Sezóna orchideí 2010 I.

Perly medzi klenotami - Sezóna orchideí 2010 II.

Exotické dlhovlásky -Sezóna orchideí 2010 III.


Autor: Matej Žiak




 

Komentáre (1)
Späť na články