Databanka – problém zvaný FAT 32

31.10.2010

        Dnešný článok nie je ani tak o fotografovaní, ale skôr o výhodnom doplnku v teréne, s ktorým som mal technické problémy. Myslím si, že výhody a pozitíva, aké ponúka databanka v teréne, netreba opisovať. Ak ste to nezažili na vlastnej koži, tak sa o tom dočítate takmer všade. Ja chcem písať skôr o probléme, o ktorom som nevedel nájsť uspokojivé informácie vyše týždňa aktívneho pátrania na internete.


        Pred vyše rokom som si kúpil za približne 40 eur nemeckú databanku Seitec P2S s možnosťou použitia asi 10-tich typov kariet. Podobné repliky sa dajú z internetových čínskych obchodoch kúpiť ešte za menej, len za pár dolárov. K tomu som si dokúpil podľa vlastnej predstavy 320 GB 2,5 SATA hardisk. Je to lacnejšia voľba databaniek oproti „klasickým“ no drahším, niekedy rádovo až za niekoľko stoviek eur. Je v tom však jeden základný rozdiel a to, že v tejto mojej lacnejšej verzii sa nedajú prezerať importované fotografie. Svoju základnú funkciu importu a prenosu fotografií v teréne bez PC však plní perfektne a navyše má trojfarebný displej, pomocou ktorého sa databanka ovláda a tiež ním informuje o stave batérie, voľnej kapacite disku i o prebiehajúcom procese.
       Ale poďme k problému, ktorý sa vyskytol. V manuáli k databanke bolo písané, že sa dá použiť 2,5 HDD akejkoľvek kapacity. Treba ho len naformátovať na FAT 32. A tu nastáva problému, o ktorom som nevedel. Windows nedokáže, respektíve neodporúča naformátovanie disky väčšieho ako 32 GB na FAT 32. Ponúkne len možnosť NTFS, no s tým si zas nerozumie radič databanky. Nejde to priamo ani v najnovšom W7. Už som si predstavoval katastrofický scenár, ako som vyhodil zbytočne 50 EUR na disk, ktorý teraz budem musieť predať v nejakom bazáre. Samozrejme to bolo len také prvotné zúfanie. Hodil som popísaný problém do googla a popár hodinách hľadania som sa dozvedel, že sa to dá jednoducho napraviť nasledujúcimi krokmi a príkazmi:

Click Start->Run and enter
    Cmd
When the command prompt opens, type this - C:\ is the place you extracted the exe file to.    CD /D C:\
press enter and then type this. You need to replace f: with the drive letter you are trying to format.
    fat32format f:
You should see this displayed
    Warning ALL data on drive 'f' will be lost irretrievably, are you sure (y/n)


       Vypadalo to všetko veľmi jednoducho a účinne. Disk sa začal formátovať. Celý proces trval približne 7 hodín. Už som sa tešil na záver. Posledné percento a je to. A v tom zdesenie. Disk je príliš veľký. Som myslel, že ma vystrie.
No čo už, dal som sa do nového hľadania na googli. Dočítal som sa, že je to možné spraviť programami „tretej“ strany. Najčastejšie som na internetových fórach nachádzal program Swiss Knife. Free program pre Windows XP a nižšie verzie. No pre Windows 7 bohužiaľ len za peniaze. Moje hľadanie pokračovalo. Nakoniec som našiel veľmi jednoduchý, rýchly a free program na vyriešenie môjho problému. Program Fat32Formatter 1.0. Inštalácia bola rýchla a quick formát 320GB disku trval približne 30 sekúnd. Veľmi som bol s toho nadšený.

ZHRNUTIE VYRIEŠENIA PROBLÉMU:

       Ak chcete formátovať disk väčší ako FAT32 a ste užívateľom Windows 7, najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je stiahnuť program Fat32Formatter 1.0., nainštalovať ho a v ňom spustiť formátovanie vášho disku. Ovládanie programu je veľmi jednoduché.
      Ja osobne som bol sklamaný neúplnými a slabými informáciami o tomto probléme. Preto som sa rozhodol trochu zaplniť túto dieru. Snáď sa Vám môj technický článok niekedy zíde a pomôže Vám v podobnej situácii.


Autor: Matej Žiak

Komentáre (3)
Späť na články